És de vital importància que a cada centre existeixin uns espais socialitzadors, que facilitin l’interacció entre els residents, a més de realitzar i compartir moltes de les activitats de la vida diària.
Es realitzen activitats tant pels més infants com pels adults, com per exemple sortides per Barcelona, celebració de festes populars pròpies de la nostra cultura, Cinefòrum, jocs lúdics, etc.
Donat que molts dels nostres residents són nouvinguts, els ajudem a fer un primer apropament a la nostra llengua, ja que és un element socialitzador i integrador indispensable.
Dins del nostre equip humà comptem amb un metge i un infermer que realitzen controls mèdics setmanals per tal de garantir una atenció sanitària de qualitat i garantir la salut dels nostres residents.
Treball en equip i coordinació són aspectes centrals que ens guien a l’hora de treballar. És per això que aquesta semana Sociohabitatge ha realitzat una entrevista a la psicòloga del centre sobre què és una terapia grupal i en què consisteix. A continuació s’exposen els punts principals:
Què és una terapia grupal?
Com sabem, en una terapia de grup cada un dels integrants del centre poden compartir i posar en comú aquells sentiments de convivencia, pensaments i experiències de forma que es poden abordar els problemes que poden sorgir, així com facilitar eines per a cada un dels usuaris que hi participen. El paper del psicòleg en aquest cas, és proporcionar les eines i habilitats per poder afrontar allò que es tracta en les sessions i en el dia a dia.
Com es duen a terme les sessions?
La idea principal és poder crear un context on les persones puguin arribar a interrogar-se i reflexionar sobre un o varis temes en concret, de manera que es puguin anar superant els obstacles i anar creant un mètode de treball adaptat a cada situació. S’encuadra en sessions setmanals, d’una duració aproximada d’hora i mitja. En les primeres sessions s’expliquen les normes bàsiques de respecte, compromís d’assistència i confidencialitat. La consigna és que a partir de la guía del psicòleg, poden anar aportant lliurement diversos punts o dificultats que es vulguin abordar en grup.
Quant dura una terapia grupal?
És molt variable a la situación d’origen, hi haurà grups on els integrants vagin canviant al llarg del temps i altres on es mantenen en gran mesura. Pel que la duració d’aquesta dependrà de la cohesió com a grup, les necessitats dels participants i la seva implicació.
La terapia grupal, en resum, permet un accés més ràpid a l’atenció i detecció de dificultats en el centre per poder ser abordades i solucionades entre tots.