Amb l’arribada de la primavera, les vacances i la setmana Santa organitzem als centres de Sociohabitatge diferents tallers,manualitats i sortides per gaudir del bon temps i descobrir les meravelles de la tradició de la Mona i els seus secrets.

Nens i adults van participar en l’activitat de pintar ous de Pasqua i van treure el gran talent i art que duen a dins. Compartir cultures i aprendre d’elles és un diamant en brut que cal polir perquè no deixi de brillar mai. Un increïble viatge a través de la història i la tradició que fa que poguem donar la volta al món sense moure’s del lloc. Una gran unió entre nens, adults i diferents països que trenquen fronteres i les barreres socioculturals.

Una tradició molt considerada i única a Catalunya es la Mona. Amb els alumnes vem visitar unes pastisseries per a ensenyar-los l’art de fer la mona i explicar en què consisteix aquesta tradició tan antiga. La Mona és un pastís tradicional del dia de Pasqua que existeix des del segle XV. Aquesta tradició es tracta d’una festivitat molt important i un dia molt dolç, ja que els nens reben com a regal aquest dolç tradicional denominat: Mona de Pasqua. És tradició que sigui el padrí del nen o nena qui regala aquesta mona al seu fillol o fillola i es menja entre tota la família. En aquest dia els pastissers realitzen Mones realment diferents i molt creatives i moltes d’elles tenen a veure amb els seus personatges més admirats com futbolistes, sèries del moment, pel·lícules, dibuixos animats que especialment agraden als més petits. La pandèmia no ha fet perdre la il·lusió de què aquesta celebració continuï, però si que ha patit certes modificacions per la situació actual com per exemple entregues a domicili o d’altres mètodes perquè ningú es quedi sense la seva mona.

A més a més amb l’ajuda dels usuaris cristians vam aprofitar per explicar a la resta dels usuaris la importància de la Setmana Santa per a ells i com es duia a terme aquí a Catalunya i la resta d’Espanya. Tots plegats vam gaudir d’un gran debat que va aflorar una gran curiositat per part dels usuaris musulmans, ja que ells també en una setmana celebraran el mes de Ramadà que es tracta també d’una festivitat santa.

Una de les activitats que vam realitzar va ser la del taller de pintar ous de pasqua explicant aquesta tradició tan important a diferents països cristians.

Entre les activitats també hem fet una xerrada sobre les diferents tradicions on hem explicat que la Setmana Santa dura vuit dies i comença amb el diumenge de Rams i culmina amb el diumenge de Resurrecció. Una setmana dedicada a l’oració i a reflexionar, ja que Jesús amb la seva infinita misericordia, decideix prendre el lloc dels homes i rebre el càstig per a alliberar la humanitat del pecat.

Els testimonis dels usuaris d’altres religions com la musulmana també han estat de molta utilitat per a obrir un debat entre la lluita també del profeta Mohammed i Jesús que també és reconegut a l’alcorà, el llibre sagrat dels musulmans. La Setmana Santa igual que el Ramadà és un dels 5 pilars de l’Islam i el temps ideal perquè l’ésser humà mediti sobre les seves accions i els canvis que ha de realitzar per a acostar-te més de Déu o Allah i complir amb els seus manaments.

Com a professora em sento feliç de poder ajudar a tots aquests nois i noies de diferents països d’Àfrica i em sento feliç per ells de què puguin començar un nou somni que de segur serà una càrrega menys pesada que sentir-se sense futur als seus països d’origen.
El dimecres vam sortir per a anar en un centre comercial i fer la classe fora i explorar una mica el vocabulari a través de nous espais quotidians. Vaig observar com el rostres dels meus alumnes s’il·luminaven al veure que caminaven sense por i amb orgull mirant les meravelles del seu país d’acollida. Aquestes activitats que fem als nostres centres són un aprenentatge per valorar la vida que tenim i dibuixar la vida que volem, ja que més enllà de les nostres fronteres hi ha molta gent patint i Espanya per a ells és el país dels contes meravellosos i de l’esperança d’un nou futur que tant anhelen.

Als centres de Sociohabitatge ensenyem un programa especial per a gaudir de la primavera i la Setmana Santa descobrint que és i fent diferents activitats al voltant d’aquesta festivitat. Molts usuaris ignoren el significat de la Setmana Santa i la gran importància que té arreu de tota Espanya, encara que ara mateix sigui força diferent per les mesures aplicades per la Covid.
La multiculturalitat ha unit cors i cultures. Entre tots compartim el nostre interès i curiositat de compartir una cosa nova i descobrim que les tradicions i les cultures són un gran mètode d’aprenentatge per millorar la convivència i el respecte cap a altres festivitats i cultures. Lluitar contra aquestes barreres entre cristians i musulmans, ensenyant que cada persona es lliure de triar la seva fe.

Els nens i els adults van pintar els ous amb alegria. Aquests tallers uneixen en comptes de separar-nos i trenquen fronteres que sembla que tant ens separen. Feliç Pasqua i primavera en aquests temps de pandèmia però sempre amb prudència i responsabilitat i cuidant molt les mesures sanitàries.