Als nostres centres, el 8 de març és una data molt important per organitzar jornades de sensibilització i informació sobre la història de la lluita de les dones arreu del món, amb la participació de les nostres alumnes, tot obrint un gran debat i activitats.

Els nostres centres representen i són uns espais de gran diversitat de països, cultures, religions i educació que ens permet obrir un debat molt útil i interessant d’informació sobre la posició de la dona i la seva importància en el desenvolupament de la família i la societat.

Aquesta setmana, a cada centre i amb el testimoni dels nostres usuaris i usuàries, mirarem de descobrir la dura realitat de les dones a cadascun dels països, d’ells i d’elles. Dones de l’Afganistan i Pakistan, per a les quals, sortir dels seus països és un regal i salvació a la llibertat i a la vida, fugint d’un destí de no ésser ningú i sense esperances, escrit pels homes.

Les dones i nenes de tot el món i orígens tenen dret a viure lliures, de controlar lliurement els seus cossos i vides, viure en un món sense discriminació i sense masclisme on puguin fer realitat el seu propi projecte de vida amb llibertat i igualtat.

Els nostres alumnes ens van parlar,amb molt d’orgull, de dones que avui són veritables referents en la lluita per la igualtat i la llibertat a l’Àfrica, Europa, Amèrica Llatina i Àsia, dones que han ocupat un lloc al món i han servit d’inspiració per a moltes altres.

Aquestes dones són només un exemple de valentia i canvi visible. Però, com a tot arreu del món, sempre hi ha dones anònimes que lluiten dia a dia per un canvi, per una evolució, a la recerca d’un futur lliure per a elles i per a les seves filles i, sobretot, dones compromeses i guiades per ideals d’igualtat.

Un dona de Mali va explicar que hi ha molts proverbis africans que expressen que “La dona africana representa el futur del continent”. I cal ser-ne conscient ja que la dona africana té un gran pes en el sistema familiar i social.

Moltes d’aquestes dones són encara portadores de fusta per a la construcció de les seves pròpies llars, d’aigua, les encarregades de l’educació i tenir cura dels fills; ens van explicar els alumnes del Senegal, Mali, Nigèria. Un exemple de valentia del qual cal fer palesa la manera de reconeixement i empoderament fins a aconseguir arribar a l’equilibri amb la figura de l’home.

Al llarg de la història, hi ha hagut un gran progrés, però encara queda un gran camí per a fer que si ho fem tots units, arribarem molt més lluny.