El “carnaval”, conegut també a Catalunya com el carnestoltes, és una festa que se celebra en unes dates determinades segons el calendari lunar. Exactament és una festa de transformació i de diversió. La gent es disfressa, balla, canta i poden ser qui vulguin ser aquell dia. Encara que segons el lloc es pot viure de diferents formes.

L’origen d’aquesta festivitat procedeix d’una festa pagana que pretenia deslliurar-se d’aquelles privacions que arribaven acompanyades amb el període de la Quaresma i que es caracteritzava per la duresa, la repressió i el sacrifici. Per això, la gent feia el que no podia fer en els dies següents, per exemple, en el cristianisme, durant el divendres de Quaresma estava prohibit menjar carn.

Avui dia és una festa concebuda com una diversió, on la bogeria, la sàtira i la xerinola són els principals protagonistes, però sobretot és una festa molt especial pels nens i nenes que poden transformar-se en el seu personatge de dibuixos preferit o en el seu superheroi més isolat. Les persones canvien la seva identitat per a transformar-se i fugir de la seva vida quotidiana, almenys, per unes hores.

Amb els nens de Sociohabitatge treballem el carnestoltes, conversant quin tipus de ritual s’usava en cada país i buscant un personatge a internet per a realitzar les seves pròpies màscares, organitzar una desfilada i una festa.