L’última setmana de febrer és màgica, divertida, plena d’imaginació i colors. Des dels nostres centres gaudim d’aquesta festa molt esperada per tots els nens, joves i adults.
En disfressar-nos ens oblidarem de totes les preocupacions quotidianes i del monstre de la covid que condemna la nostra vida fa més de tres anys, sempre amb prevenció i precaució.

El carnestoltes és una festivitat cultural que ens serveix per evadir-nos per a oblidar les preocupacions quotidianes, festes plenes de colors, alegria, diversió i molta imaginació.

En els nostres centres organitzem un calendari d’activitats culturals amb les diferents nacionalitats que tenim en els nostres centres, posant en comú el carnestoltes en els diferents contextos socioculturals per crear un carnestoltes interseccional i multicultural. El carnestoltes com a tema d’aprenentatge sobre altres cultures i diversió, a través d’aquest aprenem tolerància i respecte i així mateix ens enriquim els uns als altres.

Aquesta experiència tracta de treballar el coneixement de totes les cultures que vivim als nostres centres i comptar amb la participació dels pares i els nens per crear comunitat. Estem vivint temps molt durs a causa de la COVID i carnestoltes és una de les festes més divertides de tot l’any. Plena de molta imaginació, creativitat, art i música i que ens pot treure cap a fora aquest somriure que la Covid ens havia tret del rostre.
A carnestoltes podem transformar-nos en qui vulguem, podem ser els nostres personatges preferits de pel·lícula, sèries o videojocs. En aquell dia som els protagonistes de les nostres vides. Descobrir les disfresses preferides que triomfen enguany, seran la tendència del 2022. Aquests tallers tenen un gran objectiu:

-Integrar als alumnes que procedeixen d’altres cultures.
-Donar a conèixer aspectes de les diferents cultures d’acollida i altres països com: tradicions i costums.
-Aconseguir la participació i la col·laboració de tots.
Donar l’oportunitat als adults, joves i nens de ser creatius,
Conrear valors de la tolerància, solidaritat, respecte i comprensió cap als altres.

Establir llaços de comunicació entre les diferents cultures, gastronomia, música, colors, descobrir la vida viatjant a través de la imaginació sense moure’s de l’aula. Tradicions de Colòmbia, Veneçuela, el Marroc, el Senegal, Rússia i tornar als records viscuts en els nostres països d’origen.

Una bona recomanació des d’una perspectiva intercultural, tenir en compte totes les cultures i tradicions presents als nostres centres.
Aprendre i gaudir d’elles. Descobrir festes similars a les de carnestoltes a altres països d’on són els nostres alumnes.
Explicar als nostres alumnes en què consisteix el carnestoltes a Espanya i Catalunya.

Tot això ens genera aquests fruits:

-Obrir un debat cultural i dialèctic sobre els coneixements dels nostres alumnes sobre els carnestoltes més famosos al món.
– Descobrir simbolismes musicals com que els tambors són molt simbòlics als carnestoltes per al nostre alumne d’Àfrica és un molt bonic record als orígens i les festes tradicionals i religioses.

– Les màscares són molt presents en la cultura africana com a símbol de força i lluita.

– Visca el carnestoltes, a gaudir-lo amb prevenció i prudència, ja que l’enemic encara es viu i està entre nosaltres. La COVID encara és present i hem de tenir cura els uns dels altres. La mascareta és la nostra salvació i aquest any continua sent la nostra màscara de carnestoltes.