Aquest projecte el duem a terme cada any, perquè coneguin les noves famílies les constums del lloc on viuen, si bé el títol és una al·legoria, el veritable significat és conèixer tradicions respecte a aquestes dates als diferents països. Aleshores aquest any comencem preguntant…

Que es festeja a la castanyada, a halloween i el dia dels morts? Després d’un gran debat tot començo:

La castanyada és una festa tradicional amb més de tres segles d’història que se celebra la vespra de tots els sants, a la nit. És un dels esdeveniments de tardor més carismàtics de Catalunya, Aragó, Balears i València. El seu origen procedeix d´una antiga festa funerària vinculada als cultes pagans. A finals del segle XVIII, certs banquets funeraris van evolucionar cap a aquesta celebració. És un menjar tardorenc amb un sentit metafòric de comunió amb els difunts, en què les castanyes i els panellets són els protagonistes principals. Es considera l’acte de rostir les castanyes com un acte de connexió amb les ànimes difuntes, de fet, de vegades es rostiven mentre es resaven les tres parts del rosari. Més enllà del seu valor simbòlic, aquesta festa s’identifica sempre amb la imatge imprecindible de la castanyera.

Halloween, el seu origen Celta, en aquesta cultura nord-europea se celebrava el Samhain, seria com l’any nou. Els celtes eren un poble de l’Hemisferi Nord i habitaven zones d’Irlanda, Anglaterra, Escòcia i França. Durant la festa aquest poble vestia disfresses amb pells d’animals morts que havien matat com a sacrifici per allunyar els esperits dolents. Més endavant Estats Units amb una finalitat comercial, portaria aquest dia a les pel·lícules de por i d’allà una gran divulgació al món.

El dia dels morts a Mèxic és tota una celebració, es col·loca un altar el dia 1 i 2 de novembre de cada any, es posen flors i aliments en record als éssers estimats que ja van partir d’aquest món.

Com veuran dates molt semblants, amb significats igual d’importants i amb un fi en comú, festejar, reunir-se i recordar als nostres familiars estimats que ja no hi són.