Aquesta setmana la nostra aula es transformarà en un avió de paper que ens portarà als diferents països dels nostres usuaris i usuàries per a celebrar la festa de la primavera.

Per a molts dels nostres alumnes és l’estació de l’any més important. Una estació plena de colors, alegria, naturalesa i màgia. Una estació plena de canvis. A les nostres classes gaudim d’un aprenentatge sobre el clima i les estacions al país d’acollida i al país d’origen dels nostres alumnes.
Creem un espai de debat a les aules per tal d’aprendre nou vocabulari i cultura, així com el nostre propi diccionari de paraules noves apreses a classe, traduïdes a diferents idiomes com l’àrab, el francès, l’anglès, l’amaziga, el wòlof, etc.

La primavera ja és aquí, una gran oportunitat a l’aula de castellà per estudiar les 4 estacions i treure partit a l’estació més florejada i alegre de l’any. Un gran aprenentatge de vocabulari i temps verbals que fan floreixer les llavos del seu coneixement.

No tan sols són classes de castellà, són classes de convivència, cultura i tradicions.
Que bonic i enriquidor sentir els nostres alumnes parlar de la importància de la primavera.

Al Marroc, ens va explicar un alumne, d’Atles sud del Marroc, pel poble amaziga és l’estació de la fertilitat, l’alegria i el cultiu.
Ens va contar els seus records d’infància en què, a la primavera, organitzaven festes on les dones solteres es posaven les seves millors gales i esperaven a la gran plaça del poble, on arriben solters d’altres regions que les trien i s’hi casen. Festa amb balls tradicionals, plats típics i pastissos.

Aquesta tradició gairebé ja no existeix. L’estació de la primavera ha estat associada a la vida des de temps immemorials per les civilitzacions antigues. Era cantada pels poetes i símbol de vida i immortalitat, va adquirir un estatus religiós i històric entre diferents pobles fa milers d’anys. Hi ha diversos noms que giren al voltant de la primavera.

Els alumnes dels països del Magreb ens van explicar que alumnes d’Algèria, el Marroc i Mauritània celebraven la primavera amb costums i ritus heretats de pares a fills, organitzaven una sèrie d’espectacles de cavallers de diferents ciutats i pobles.

Cada espectacle acabava amb tirs a l’aire i balls tradicionals i populars. Als seus països gaudeixen de diverses activitats culturals, artístiques i comercials, i artesans també aprofiten l’ocasió per a mostrar els seus cultius i productes.

Les famílies surten al camp, preparen plats típics i pastissos amb dàtils i fruits secs, que són símbol de fertilitat i de vida.
La primavera és l’estació que fa renéixer una nova vida, l’estació de la felicitat i la riquesa.

Feliç primavera a tots!