Als nostres centres per a molts la festa de Sant Joan és una festa popular desconeguda per això aprofitem per a explicar-los la importància d’aquesta festa i el seu gran valor popular.
Sant Joan és el conjunt de celebracions que celebren el solstici d’estiu, la nit més curta de l’any i el moment que assenyala el moment de màxima exposició solar.

Tot i que el solstici és el dia 21 de juny, la festa se celebra especialment la nit del 23 al 24 de juny, coincidint amb la diada del sant. Sant Joan que és una festa col·lectiva i exalta la vida i l’amor. La seva riquesa simbòlica difícilment pot competir amb cap altra celebració, ja que uneix el foc, l’aigua, les herbes remeieres, les cançons, les dites, les bruixes, els balls i fins i tot els rituals de buscar parella. Són habituals les revetlles amb coques i les fogueres acompanyades de petards i coets.
En molts països del món celebren l’arribada de l’estiu amb balls cants com el cas d’alguns països d’Àfrica.
Aquest any, caldrà adaptar la festa a les recomanacions sanitàries derivades de la pandèmia. Aquest any serà una revetlla diferent i especial, plena d’aventura i també amb la presència dels petards.
Les fogueres tornen a la ciutat de Barcelona per la revetlla de Sant Joan. Després que l’any passat aquesta tradició es veiés anul·lada per la pandèmia de la Covid-19, l’Ajuntament torna a permetre foguerons de petit format. El foc de les fogueres cremarà tots els mals records i el dolor del 2020.
Socio Habitatge Sant Joan

Segur que tots dins dels nostres desitjos tindrem el que s’acabi la pandèmia i tornem per fi a la nostra vida normal sense por ni preocupacions.

La coca està molt present en totes les cases catalanes, aprofitem per explicar en què consisteix la revetlla i aquesta recepta amb tants anys d’antiguitat. Sempre a cada cultura hi ha punts en comú amb altres cultures d’arreu del món com la festa del naixement del profeta on també es llencen els petards i on són molt importants i símbol d’alegria i festa. O com per exemple el ball del foc al Senegal que és símbol de llençar els esperits dolents al foc perquè desapareguin i es converteixin en cendres.

Feliç revetlla a tothom a gaudir-la amb alegria i esperança, però també amb molta prudència, ja que la covid encara viu entre nosaltres.