El covid-19 no per a d’estendre’s i continuem veient com dia a dia se succeeixen canvis en les nostres vides. Aquest enemic desconegut i invisible no per a d’atacar sense pietat, vivim entre la por i la lluita i actes com respectar la distància, portar la màscara i rentar-se les mans s’han convertit gairebé en accions automàtiques, la nostra única arma de lluita i prevenció quotidiana contra el virus.

L’any 2020 quedarà gravat en la memòria de tots, en el món sencer, una tercera guerra mundial silenciosa, sense armes, però molt més perillosa ja que l’enemic no es veu. Necessitem força, lluita i consciència per a passar pàgina.

Enguany celebrem el dia mundial contra el càncer de mamà amb una gran pèrdua, amb una enorme tristesa per la defunció d’una alumna en el nostre centre. Aquesta setmana amb els nostres tallers de prevenció la recordem amb molt d’afecte. Una dona molt lluitadora que va venir de molt lluny deixant la seva família, país i tots els seus records enrere. Va lluitar amb esperança i valentia, sense perdre el somriure. Sempre es quedarà viva en els nostres cors. Les classes d’espanyol eren la seva passió.
El *Covid també ha afectat moltes pacients de càncer de mamà pel col·lapse assistencial que s’ha produït en la sanitat. Un gran temor que tenen aquestes dones a acudir a les revisions anuals a causa de la preocupació al contagi.
Està setmana en tots els nostres centres celebrem aquest dia com a homenatge i també per a sensibilitzar a totes les dones que la medicina ha avançat moltíssim i la prevenció és molt important.

Espanya és un país molt avançat en la lluita contra el càncer de mamà per això la cara de la immigració ha canviat en aquestes últimes dècades, Catalunya rep molts refugiats i immigrants per a buscar treball i una vida millor però també dones malaltes de càncer de mamà que no tenen possibilitats de capellà al seu país d’origen. Dones molt valentes alimentades d’esperança i que amb la seva lluita diària i molt positiva li fan front a aquesta malaltia per a vèncer-la amb força i amor a la vida. Valents, heroïnes que són un exemple de superació, coratge i fortalesa.
En el nostre taller recordem a totes les dones la gran importància que tenen les revisions ginecològiques per a prevenir aquesta i altres patologies. Cada 19 d’octubre se celebra en el món el día internacional contra el càncer de Mamà. Una data quina cerca sensibilitzar i conscienciar a les persones de tot el món. sobre la importància de realitzar-se un examen de mames regularment, amb la finalitat de detectar qualsevol signe o anomalies.

També es pretén fer un recordatori del compromís de la societat contra el càncer de mama. En els nostres centres tenim dones de diferents països, cultures i religions. Els tallers sobre el càncer de mamà són una assignatura important en l’ensenyament de l’idioma. Per a moltes per vergonya o desconeixement del tema, fan que aquest succés tan important per a la salut es converteixi en un tabú.
La informació sobre el tema pot servir per a la salvació de moltes vides. Avui expliquem els símptomes més freqüents del càncer de mamà. Com més d’hora es realitzi un diagnòstic més possibilitats haurà d’erradicar la malaltia del cos.

Uns consells per a prevenir el càncer de Mama que hem extret del taller de conscienciació realitzat per a les dones són els següents:

  1. Fes-te revisions regulars de control
  2. Explora les teves mamàs una vegada al mes
  3. Fer exercici físic de manera regular
  4. Mantindre el pes adequat i una dieta saludable
  5. Reduir el consum d’alcohol i tabac
  6. Mantindres en forma després de la menopausia
  7. Evitar hàbits nocius per a la salut.
  8. Realitzar mamografíes de manera periòdica

Aquesta setmana els llaços roses són un símbol de lluita contra la malaltia i un semàfor vermell per a prevenir-la. També els alcem en honor a totes aquestes dones que han vençut el càncer i a les altres que estan lluitant amb valor, amor i esperança i també a totes les que s’han anat però segueixen amb nosaltres, ja que elles seran sempre una heroïnes també.
Aquests llaços roses són un símbol de solidaritat i suport a la causa.

Qualsevol dona pot d’un moment a un altre veure’s enfrontada al càncer de mama. a la por, i a l’angoixa que no és capaç d’afrontar sola però unides alleugerim el dolor i vencem la malaltia.

Amb força, valentia i amor es pot amb tot! Totes som una.