Felicitem a totes les dones lluitadores, guerreres del món i en particular, a totes les dones als nostres centres. Dones de diferents països, cultures, idiomes i ètnies; diferents vides però, a cadascuna, una història a explicar, a escoltar i a admirar, una historia de valentia.

La setmana del 8 de març és una gran setmana d’aprenentatge, de fer diferents tallers i xerrades on les grans protagonistes són elles. Una setmana per a escoltar-ne la veu i compartir convivències.

El nostre tema a parlar, aquest any, és el de la immigració femenina. Deixar el país d’origen no és només una cosa d’homes, sinó també de dones buscant noves oportunitats i un futur pròsper. El 8 març va ser el dia de les dones per a dir NO a la violència de gènere i al maltractament físic i moral i SÍ a la igualtat de gènere, a que les dones puguin treballar com els homes, amb drets igualitaris, i amb ajuda per a la participació en la vida social i econòmica.

La importància d’aquests tallers, activitats i xerrades és vital per a sensibilitzar i implicar les dones en matèria d’igualtat de gènere i per apostar per la coeducació com a camí cap a la llibertat individual. Així mateix, és imprescindible per tal de prendre consciència de l’existent desigualtat entre homes i dones i per a educar en igualtat. Com a exemple, aquesta realitat encara existeix als nostres centres, en famílies magrebís, paquistanís i afganes. Molts dels nostres usuaris i usuàries encara viuen en la discriminació i la desigualtat de gènere, encara ara, en ple segle 21, cal visibilitzar el fet que hi ha moltes nenes que no poden anar a l’escola , dones que no poden decidir per elles mateixes.

El gran desig de les nostres dones és el de viure cada dia el 8 de març, un món d’igualtat de gènere i unió on la construcció d’un escenari lliure de violència i discriminació i replet de respecte, llibertat, justícia i drets.

A Ucraïna el dia de la dona és molt important i festiu tant per als homes com les dones. Al Centre de Sabadell vàrem gaudir d´un gran taller i una xerrada on se’ns va descriure com, en aquest dia, els homes i nens regalen roses, tulipes i mimoses a les dones, que simbolitzen la vida i l’esclat de la primavera. La dona se sent molt autònoma, guerrera i treballadora; reafirmen que la millor força és la unió entre l’home i la dona i, la família, el gran pilar d’educació dels infants en igualtat.

La meva companya d’animació i jo, professora d’alfabetització, agraïm la gran participació dels nostres usuaris i usuàries i dels nens i nenes a les diferents activitats celebrades pel dia de la dona. Un dia en el qual, un cop més, hem compartit i après a través de la convivència intercultural.