Els usuaris em van preguntar el significat del Ramadà, ja que molts no entenien per quin motiu ens passem un mes sense menjar o sense beure aigua. Això va portar a fer que profunditzessim en aquest fet diferencial en la cultura musulmana.

I que és doncs? Es caracteritza per dejunar de manera rigorosa des de l’alba fins al vespre, un mes que es busca la purificació espiritual incrementant l’oració i els actes de caritat. És un període de recolliment espiritual i d’oració on el dejuni és una neteja de l’ànima i de l’esperit.

També ens permet recordar que existeix gent menys afavorida que nosaltres i també és una obertura de cor davant la necessitat del proïsme. La gent molt gran o amb algun tipus de malaltia o dolència per la qual no pugui realitzar el dejuni i que posseeixi mitjans econòmics suficients hauran de compensar el dejuni fent una donació per cada dia que hagin faltat al dejuni, a un pobre o una vídua sense mitjans i amb orfes.

Després d’un mes de dejuni arriba la festa de Eid Al fitr o fi o Aid El Saghir què significa també la petita festa. Consisteix en la celebració que posa fi al Ramadà el novè mes del calendari islàmic i el mes més sagrat de la religió musulmana, ja que commemora el moment en el qual li va ser revelat l’Alcorà al Profeta Mahoma.

La celebració és comparable en el món catòlic com la festa de Nadal: en aquest gran dia sagrat es fan regals, les cases es decoren, la gent es posa roba nova, en particular els nens van tots amb roba nova del Aid amb orgull i alegria visitant els familiars, amics i veïns compartint dolços i donant diners als petits. Es preparen plats tradicionals i molts pastissos per a compartir amb tots els afins.

El dia de Aid el Fitr es converteix en un dia molt esperat per tots els musulmans. És un acte de convivència on tots es mostren amor, alegria i comparteixen els seus millors desitjos. L’oració ocupa una part fonamental en aquest dia però també la diversió i la festa. Una festa de perdó, oració i amor. Els musulmans comencen el dia orant en els centres de culte (mesquites), realitzant el rés i el Aid l’oració del Aid els homes la majoria vestit de blanc color del profeta.
Enguany el COVID-19 ens va condemnar a passar-ho a casa per primera vegada en la història del món musulmà, ni en les guerres, les mesquites han tancat les seves portes als fidels.

Un Aid trist i estrany però gràcies a la tecnologia ens felicitem per telèfon o skype.
Aprofitem el confinament perquè els usuaris expliquen els seus costums, religió i tradicions companys, d’altres cultures i països i explicar-los què és Ramadà perquè no entenien per què deixar de menjar tot el dia i menjar a la nit.

Aquest fet ha acostat molt als usuaris, ja que s’han comunicat més encuriosits per coses que desconeixien i a causa d’haver d’estar a casa s’han interessat més pels altres i han creat nous vincles amb els seus companys. Els cristians fan el dejuni però no deixen de menjar van comentar entre ells.

En els centres la interculturalitat s’enriqueix molt, és una assignatura més que aprenen uns dels altres i les classes de castellà a vegades es transformen a xerrades entre tots per a enriquir-nos de la cultura de cada país i també un acostament per trencar estigmes i fer que els centres siguin més interseccionals. Tots els centres es transformen per crear una família sense fronteres amb gestos com aprendre com es felicita en àrab, una frase universal per a tots musulmans en el món perquè l’alcorà està escrit en àrab.

Tots els usuaris dels centres han fet llaços negres en commemoració al Aid tancats, per la distància dels nostres familiars i el dolor de la pèrdua per totes les víctimes que han perdut la vida amb aquest monstre, el Covid-19.
A més també hem recuperat les activitats de les mascaretes, ja que hem de seguir protegint-nos els uns als altres i hem de seguir estant alerta.

Com és celebra la festa de l’Aid Al Fitr? Una les preguntes de molts usuaris als musulmans. La definició és la festa del dejuni i el final de Ramadà, és el mes més sagrat de la religió musulmana, ja que commemora el moment en què li va ser revelat l’alcorà al profeta Mohamed. Aquest dia és molt esperat per tots musulmans. El COVID 19 colpeja la festa de la fi de Ramadà, amb els tancaments de les fronteres, les restriccions i el distanciament social. Per la primera vegada en la història del món islàmic se celebra aquesta sagrada festa a casa sense omplir les mesquites o els carrers amb el salat (l’oració) de l’Aid.
Tots presos a casa. La majoria dels països han prohibit les celebracions grupals i familiars. Condemnant a tots a resar i fer L’Aid a casa en solitari o sense escoltar els altaveus de les mesquites, cridar als fidels a les mesquites. Una sensació estranya, trista i dolorosa.

La pandèmia del coronavirus sense pietat s’ha cobrat milers de víctimes i afectats en tot el planeta i ha provocat el tancament de tots els llocs de cultes, la mesquita per a evitar focus de contagi.

Aquesta festa és una de les més importants en el cor de cada musulmà i musulmana. El diumenge 24 maig 2020 es quedarà gravat en la memòria de tots, prohibició de sortir de casa perquè la majoria dels governs i les autoritats religiosa han decidit mantenir el confinament. Un dia de duel sense visites familiars, ni nens amb els seus vestits nous però amb el cor net, ja que el nostre estómac ha estat buit però el nostre cor ple.