És la valoració que fem de nosaltres mateixes, a partir de les sensacions i experiències que hem anat incorporant al llarg de la vida. El que jo sento i jo penso de la meva mateixa, si sóc llesta o ximple, m’agrado o no, em sento capaç o inútil, etc.

Quan una persona es valora, coneix les seves qualitats i accepta les seves limitacions, és capaç d’enfrontar-se i resoldre els reptes i les responsabilitats que la vida li planteja.

L’autoestima es va construint des que naixem: els missatges i creences que rebem de la nostra família i entorn, les relacions personals que tenim (parella, amistats, treball), el moment vital en el qual ens trobem, etc. Influeixen en la nostra autoestima. Com es construeix es pot canviar i millorar.

Fer un canvi personal comença per voler conèixer-se més a una mateixa. L’autoconeixement passa per tenir consciència de:

  • El que penso, la qual cosa sento

  • Els meus valors, creences

  • El que necessito, desig

  • Com actúo, hem comporto

  • Quines qualitats, habilitats, recursos personals tinc

Una vegada em conec m’accepto (*autoacceptació). Sé com sóc i el que sento, i a partir d’aquí sóc conscient de les meves decisions i els meus comportaments i per tant puc fer canvis.

Finalment assumeixo la responsabilitat. No espero que els altres facin realitat els meus desitjos, em proporcionin el meu benestar, sinó que em faig responsable de la meva pròpia vida: el meu temps, les meves relació.