El carnaval és l’esdeveniment perfecte per a despertar, en nens i adults, l’interès per la història i ensenyar-los les nostres tradicions. Una gran oportunitat per a fer assolir a aquestes famílies, nouvingudes al país cercant una vida i un futur millor, un important aprenentatge lingüístic.

Com a professora, celebrar aquesta festivitat em dóna la possibilitat d’explicar a pares i nens l’origen del carnaval, així com de fer-los partíceps dels costums del país d’acollida, cosa que farà que desenvolupin un sentiment de pertinença i arrelament. Per part seva, els nens estaran encantats de formar part d’una celebració tant divertida, on podran jugar a ser una altra persona, animal o cosa, sumar-se a una festa on la fantasia i la imaginació són els grans protagonistes, i on tindran, a més, als pares acompanyant-los en l’aventura. Es reforçarà la
participació de tots i totes, sense mirar d’on venim, units pel somriure i l’alegria d’oblidar, durant aquesta setmana, les preocupacions i la tristesa d’estar lluny dels seus.

Des de tots els centres de Socio Habitatge intentem, així doncs, fer de la festa de carnaval una activitat educativa. Ens dediquem a crear activitats i tallers que enriqueixin aquesta celebració. Mitjançant la creació de màscares i manualitats s’afavoreix la creativitat de nens i adults i es reforça la col·laboració i socialització de tothom, en un context on cadascú pot sentir-se part d’un grup i, alhora, dur a terme un paper únic. Al mateix temps es brinda l’oportunitat de conèixer més d’aprop els costums i tradicions locals i s’assoleix un gran aprenentatge lingüístic.

Amb molta il·lusió, tothom es prepara per a sortir al carrer en família i amb els companys i companyes del centre, per tal de gaudir de l’espectacle, jugar en comunitat i formar part d’aquesta a través de les tradicions. El carnaval genera gran debat a classe, on suposa, per a alguns, una festa de renom internacional que dóna la benvinguda a la primavera i setmana santa i comporta moltes disfresses i diversió, balls i jocs i, per a d’altres, una celebració desconeguda, de la qual se’n desprèn una vessant escandalosa. A la classe alfabetizació las alumnes van escollir les màscares com un homenatge al continent africà . Per elles es un símbol de força i de guerreres d’aquestes màscares s’amaga una nova vida i una dona nova. Amb tot, té lloc una classe divertida i animada, on la curiositat serveix d’impuls per a enriquir
vocabulari i motivar interès.