La setmana santa ja és aquí i amb ella neix una gran curiositat en els usuaris per conèixer les diferents religions, costums del país d’origen i el país d’acollida.
És un moment trist per estar lluny de les seves famílies, cristianes que ho deixen tot per buscar un altre camí.

Molts alumnes musulmans i budistes em van preguntar que és la setmana santa. Va néixer un gran debat en classe i una gran curiositat. Tots volien saber més. Convidem a usuaris d’altres nacionalitats a participar i compartir els seus coneixements sobre aquesta gran i valuosa festa religiosa que se celebra cada any en el món cristià.

En el passat, el diumenge de Pasqua a la tarda ja s’iniciava la celebració de jornades de caràcter multitudinari, lúdic i festiu al voltant d’ermites i santuaris per honorar un sant, una santa o una Mare de Déu. No obstant això, eren, sobretot, dies de reunió i de germanor a l’aire lliure durant el transcurs dels quals solia haver-hi una rifa d’ous o altres productes.

La mona de Pasqua és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat de xocolata, ou dur. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. La mona es menja el diumenge i el dilluns de pasqua, i ocasionalment, el dimarts de pasqua.

A Catalunya també hi ha la tradició d’oferir la mona de pasqua als fillols. Els padrins i les padrines regalen als seus fillols o filloles la mona que avui en dia va decorada amb els seus herois o personatges preferits dels dibuixos animats.

El paper de l’educadora i jo no és només ensenyar l’idioma sinó també aprofitar per ensenyar i compartir les tradicions amb tallers i activitats on se sentin més prop dels seus i recordar la família amb un somriure.

Per això vam realitzar un taller de pintura sobre ous de pasqua per explicar tot el que simbolitza i recuperar tradicions pròpies d’Europa de l’est com alguns dels nostres usuaris. I així fer-los sentir com a casa. Molts dels meus alumnes són cristians ortodoxos i practicants i per tant aquesta festivitat té un pes important per ells.

En honor a què és setmana santa i tothom marxa de vacances, els nostres usuaris no són menys pel que hem decidit fer sortides a l’aire lliure. Hem visitat la ciutadella, la platja de Badalona ,el bosc de la font d’en fargues i el parc d’en turó de la Peira. Així que hem omplert els pulmons d’aire fresc, hem saltat, ballat i tots hem tret a passejar el nen que portem dins.

Es van unir al debat d’usuaris de Veneçuela, Colòmbia, Geòrgia, Ucraïna, Rússia, Àfrica i Espanya.
Cada país celebrava la setmana Santa amb tradicions diferents. El que va transformar aquesta festa en una festa multicultural. Tots feliços de ser fidels a la seva fe i tradicions i de conèixer la dels demés.

També els hi hem oferit el programa amb totes les activitats, per tal que aprofitin la setmana santa al màxim. En el barri antic de la ciutat ( Ciutat Vella) es celebra la primera desfilada de les festes de Pasqua a Barcelona, conegut com ” la Burreta” o el pas de la Burruquita per a commemorar l’arribada de Jesús damunt d’un ruc. I moltes més activitats diverses!