El mes de setembre és sense dubte el més important, marca la tornada a l’escola. Un dels moments més especials de l’any tant per als més petits com per als pares. Entrem a la recta final de l’estiu i ens endinsem a la tornada a l’escola preparant tots els petits detalls perquè no ens falti res de res en el nostre dia a dia a l’escola.

Pocs dies abans de començar setembre, són molts els pares que duen a terme les darreres compres i es fan amb tot el material escolar, uniformes, dispositius electrònics o llibres necessaris per al nou curs.

Després de dos mesos d’estiu plens de diversió, rialles, alegries, i també molt aprenentatge, jocs i estudiar amb nens de diferents països on van aprendre a conviure, a compartir i el més valuós: parlar-nos amb orgull de les seves arrels, les seves cultures, i de la seva escola.

Durant les nostres classes vàrem viatjar molt des de la nostra aula. L’estiu està arribant al final i amb això és el moment de pensar en la tornada a la rutina. Els carrers de Barcelona s’omplen novament de motxilles carregades de llibres, uniformes lluents i rostres ansiosos per retrobar-se amb amics i companys de classe. Per a molts nens, la tornada a l’escola és una gran aventura, plena d’històries per explicar i noves experiències per viure.

Els petits dels nostres centres estan molt il·lusionats i també espantats de l’entrada a l’escola per primera vegada. Conèixer un món educatiu nou, idiomes nous i nens de diferents països. Tota una experiència nova per ells. I un pas més cap a la seva integració.

Abans de començar setembre vàrem fer una activitat amb els nens de com preparar la tornada a l’escola després de més de dos mesos de vacances, tots estàvem molt actius per participar. Els diferents infants varen explicar les seves opinions i mètodes de com preparaven cadascun la tornada a l’escola.

D’aquesta manera, fent una posada en comú, vàrem revisar tot el vocabulari entorn del món escolar i els preparatius necessaris. Alguns dels consells que varen sortir són els següents:

  • Preparar la motxilla al vespre.
  • Aixecar-se aviat per no arribar tard.
  • Preparar l’entrepà per l’hora del pati.
  • Anar al llit més d’hora. 
  • Adaptar els horaris dels àpats.
  • Adaptar els àpats a allò que es menja habitualment.
  • Estar ben atents als professors a tot el que ens expliquin.

Tots varen participar amb diferents idees, i van animar a altres nens que anàvem per la primera vegada a l’escola. Entre tots els nens es va crear una bonica comunitat i amb una gran solidaritat entre tots.  A l’escola els nens i nenes  adquireixen hàbits, es relacionen amb els diferents nens  i milloren la capacitat de comunicar-se.

L’estiu no és només per descansar, per anar a la platja o per anar a passejar. L’estiu es per aprendre i compartir. 

Per tal d’introduir la tornada a l’escola vàrem dissenyar un programa detallat per informar, sensibilitzar les famílies nouvingudes al país sobre el sistema educatiu català. Els hi vàrem explicar com funciona el sistema acadèmic a les famílies que l’ensenyament a Espanya és obligatori de 6 a 16 anys, totes les persones estrangeres menors de setze anys tenen ple dret a accedir als ensenyaments obligatoris del sistema educatiu.

Només ens queda desitjar-los a tots els nens i nenes i nenes que tinguin un feliç nou curs i que aprenguin molt en aquest nou any acadèmic 2023-2024.